Henry Ford maakte met de T-Ford de eerste auto voor de gewone man. General Electric deed in 1927 hetzelfde voor de koelkast met de Monitor Top. Maar nu verkoopt het bedrijf zijn witgoeddivisie aan Chinezen.
Het doet in Amerika waarschijnlijk wel een beetje pijn: General Electric houdt zicht niet meer bezig met koelkasten en ander witgoed. Het laat de productie voortaan over aan Haier, een Chinees bedrijf. Het Chinese technologieconcern Haier neemt de witgoeddivisie van GE over voor 5,4 miljard dollar (4,9 miljard euro).
De stap van General Electric doet sterk denken aan de verkoop van de pc-divisie door IBM aan Lenovo in 2005. Ook in dat geval ging het over de verkoop van een Amerikaans icoon – IBM stond aan de basis van de personal computer – aan een Chinese partij.
Maar net als in het geval van Lenovo – inmiddels de grootste pc-maker ter wereld – zullen de meeste Amerikanen er over een tijdje hun schouders over ophalen. Lenovo-computers – in elk geval de duurdere zakelijke computers – zijn niet slechter dan die van destijds IBM. Hetzelfde geldt hoogstwaarschijnlijk voor de koelkasten en magnetrons van Haier. Bovendien handhaven de Chinezen de merknaam General Electric.
Succesvol Chinees merk
Haier is geen onbekend bedrijf, zeker niet in Europa. Het is één van de zeldzame Chinese bedrijven die ook in het westen grootschalig producten onder eigen naam verkoopt. Ongeveer een kwart van de omzet wordt buiten China gerealiseerd, zo vertelde de topman begin dit jaar aan Reuters. Het bedrijf maakte in 2014 32,6 miljard dollar (30 miljard euro) omzet. Daarmee is het de vierde witgoedmaker ter wereld.
Grote man van Haier is Zhang Ruimin (67) die in 1984 de leiding kreeg over wat toen nog de Quingdao Koelkastenfabriek heette. Hij bouwde het bedrijf uit tot de wereldspeler die het nu is geworden.
Eerdere deal afgeketst
GE wil al langer af van zijn onderdeel dat koelkasten, magnetrons en wasmachines maakt. Het dacht al eerder een koper te hebben gevonden in Electrolux, bekend van merken als AEG, Zanussi en Frigidaire. Het Zweedse bedrijf was bereid 3,3 miljard euro op tafel te leggen, maar kreeg geen toestemming voor de overname van Amerikaanse toezichthouders. Samen zouden de nummer 2 en 3 (Elektrolux), te machtig zijn geworden op de Amerikaanse markt. De nummer 1 op de Amerikaanse markt is Whirlpool.
De deal met Haier biedt GE volgens topman Jeff Immelt mogelijkheden om vaster voet aan de grond te krijgen in China. De twee partijen gaan ook samenwerken op andere terreinen, waaronder gezondheidstechnologie.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl